Kategori: Yazılar

  • Mentörlük veya Akıl Hocalığı Üzerine

    yazar:

    kategori:

    İnsanın hayatı, yenileceğinden hiç şüphe etmeksizin var olmaya çalışmak için harcanmış bir çabadır. Arthur Schopenhauer Mentör ya da akıl hocalığı kelimesi bize aslında edebiyatın günlük hayatımızın içine ne kadar güzel sızdığının nefis bir örneği. “Danışman” anlamına da gelen bu kelime aslında Homeros’un Odysseia destanında “yaşlı ve bilge kişi” için kullandığı bir özel isim. Tabi bugün…

  • Okul ve İş Hayatına Kısa Bir Bakış

    yazar:

    kategori:

    Evren hakkındaki en dehşet verici şey onun bize düşman değil, kayıtsız oluşudur fakat bu kayıtsızlıkla uzlaşıp hayatın zorluklarını ölümün sınırları içinde kabul edebilirsek insan türü olarak varlığımız bir anlam ve tatmin sağlayabilir. Karanlık ne kadar derin olursa olsun kendi ışığımızı yaratmalıyız. Stanley Kubrick Okul ve İş Hayatına Kısa Bir Bakış Bu yazıda okul ve iş…

  • Öğretmenliğin Bug’ı

    yazar:

    kategori:

    Eğitim sistemimizin saçmalığına geri gelmek isterim: Bu sistemin amacı bizi iyi ve bilge biri haline getirmek değil; bilgili bir insan yapmaktı. Bunu başardığını da söyleyebilirim. Okullarda bize erdemi aramayı ya da bilgeliği kucaklamayı değil ancak bu sözcüklerin türemiş hallerini ve köklerini öğrettiler… Hemen şu soruları soruyoruz, “Yunanca ya da Latince biliyor mu?”, “Şiir ya da…

  • Lise için Bir Yol Haritası

    Lise için Bir Yol Haritası

    yazar:

    kategori:

    Son Güncelleme Tarihi: 6 Eylül 2021 Yeni bir yolculuk başlıyor veya çoktan başladı: Lise. Ancak burada yazanlar sadece lise öğrencisine hitap etmiyor, üniversiteli veya kendini geliştirmeye çalışan herhangi biri olabilirsiniz. Yalnızca 3 yıllık bir deneyimle gördüklerimi, çok da mesleki deformasyona uğramadan, olması gerektiğine inandıklarımı bir yerde toplamak istedim. “Lisede ne yapabilirsiniz?”, “Ne yaparsanız kendinizi hayata…

  • Matematiğin Peşinde’nin 2019’u

    Matematiğin Peşinde’nin 2019’u

    yazar:

    kategori:

    Henüz 6 aylık bir oluşum olsak da birçok projeye başladık ve kalabalık bir ekip haline geldik. 2019’u bitirme vesilesiyle gerçekleştirdiklerimizin bir özetini yapmak istedim. Can Ozan Oğuz ile beraber kurduğumuz bugüne kadar yaklaşık 70 civarında insanın gönüllü olarak görev aldığı, katkı sağladığı Matematiğin Peşinde oluşumunun 1 senelik gibi görünen 7 aylık özeti… Projeler Matematiğin Peşinde Bir Hafta…

  • İlgilisine YouTube Matematik Kanalları

    İlgilisine YouTube Matematik Kanalları

    yazar:

    kategori:

    YouTube eskiden yayınlanmış dizilerin, (korsan) filmlerin, kliplerin bir arşiviyken artık YouTube’a özel içerikler üretilmeye başlandı. Tabii ki ülkemizdeki ve dünyadaki mobil kullanımın artması da bu durumun sebeplerinden biri, artık insanlar filmleri bile cep telefonlarından izliyorlar. Bu yazıda biraz daha eğitim alanındaki gelişimden bahsedeceğim. Geçtiğimiz yıllarda iyice popülerleşen Khan Academy, Coursera, edX gibi sitelerin varlığıyla YouTube…

  • Matematiğin Peşinde’nin Gelecek Projeleri ve Gönüllü Başvuruları

    Matematiğin Peşinde’nin Gelecek Projeleri ve Gönüllü Başvuruları

    yazar:

    kategori:

    Temmuz ayı ağırlıklı olarak Matematiğin Peşinde Bir Hafta ile geçti, tabi bir yandan Mathigon tercümeleri de başlamıştı. Ağustos da Mathigon ve gelecekteki projeleri planlayarak geçiyor. Şu anda belli olan iki projemiz var: Hafta sonu dersleri ve seminer dizisi. Geçen hafta ekibimizi büyütmek amacıyla gönüllü başvuruları açtık, bu başvuruların detaylarına da aşağıda değineceğim. Hafta Sonu Dersleri…

  • Öklid’in Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi Üzerindeki Etkileri

    Öklid’in Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi Üzerindeki Etkileri

    yazar:

    kategori:

    Bu yazı matematiksel bir temel gerektirdiği için kısaca birkaç tanım yapacağım. Gerekli Matematiksel Temel Mantıkta öne sürülen doğru ya da yanlış olan bir ifadeye önerme deriz. Eğer doğruluğu hakkında kesin bir kanıya ulaşamıyorsak o ifadeye önerme diyemeyiz. Örnek olarak “2+3=5” bir önermedir ve doğrudur. “3×5=18” de bir önermedir fakat yanlıştır. Önermeler illa matematiksel ifadelerden oluşmak…

  • “Matematiğin Peşinde Bir Hafta” özeti

    “Matematiğin Peşinde Bir Hafta” özeti

    yazar:

    kategori:

    Matematiğin Peşinde olarak gerçekleştirdiğimiz ilk etkinliği 20 Temmuz’da tamamladık. Etkinliğe İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi ev sahipliği yaptı. Öğrenciler etkinlik boyunca her gün 9.00–16.00 arasında toplam 27 saat ders gördüler. Oluşumla ilgili yazıyı geçtiğimiz günlerde yayınlamıştım. Fikir İstanbul’da matematikle ilgilenen birçok lise öğrencisi olduğuna inanıyoruz. Bu öğrencilerin gidebileceği tek adres Nesin Matematik Köyü. Bu öğrencilerin bir kısmı Nesin…

  • “Matematiğin Peşinde” oluşumu üzerine…

    “Matematiğin Peşinde” oluşumu üzerine…

    yazar:

    kategori:

    Bu oluşumun kuruluş tarihine 28 Mayıs diyebiliriz. Aslında biraz gecikmiş bir yazı olacak fakat aynı anda 2 projeye başladığımız için ancak fırsat bulabildim. “Matematiğin Peşinde Bir Hafta” etkinliğiyle ilgili detaylı bir yazı daha yazıp bu hafta içerisinde yayınlayacağım. Çıkış Noktası ve Amaçlar Bu oluşumun çıkış noktası o zamanlar ismi henüz belli olmayan Matematiğin Peşinde Bir…