Temmuz ayı ağırlıklı olarak Matematiğin Peşinde Bir Hafta ile geçti, tabi bir yandan Mathigon tercümeleri de başlamıştı. Ağustos da Mathigon ve gelecekteki projeleri planlayarak geçiyor. Şu anda belli olan iki projemiz var: Hafta sonu dersleri ve seminer dizisi. Geçen hafta ekibimizi büyütmek amacıyla gönüllü başvuruları açtık, bu başvuruların detaylarına da aşağıda değineceğim.
Hafta Sonu Dersleri
Hafta sonu dersleri Matematiğin Peşinde Bir Hafta’daki (kısaca MPBH) derslerin öğretim yılı içerisindeki modeli olacak. Lisans seviyesindeki dersleri lise seviyesine uyarlayarak hafta sonları bu derslere devam edeceğiz. Dersler içeriğine göre 2, 3 ya da 4 hafta sürecek. Bu dersler büyük ihtimalle cumartesi günleri 9.00–12.00 arasında olacak. Hafta sonu derslerinde MPBH’dan farklı olarak disiplinlerarası dersler de açmayı istiyoruz. Hafta sonu derslerinin henüz mekanı belli değil. En geç 3 hafta içerisinde derslerin nerede yapılacağını belirleyip ardından da duyurusunu yapacağız. Bu sebeple dersler en erken Eylül ortasında başlayacak gibi görünüyor. Bugün itibariyle sadece benim vereceğim ders belli: Sayılar Kuramı ve Kodlamayla Problem Çözümleri. Bu derste öğrenciler önce Python ile kodlamayı öğrenecek ardından Sayılar Kuramına giriş yapacağız. Sayılar Kuramı dersini teorik bir şekilde işlerken bir yandan da algoritmik düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla Sayılar Kuramı problemlerini kodlayarak çözmeye çalışacaklar. Bu derste teori ile uygulamanın içiçe işlenecek ve öğrenciler iki alanında birbirini nasıl beslediğini deneyimleyecek. Birkaç hafta içerisinde diğer dersler de belli olacak.
Bu projeyle ilgili hedeflerimiz dönemde
- 5 farklı toplam 10 ders açmak,
- 150’den fazla öğrenciyi derslere kabul etmek,
- derse devamlılık ortalamasının %90 olması.
Seminer Dizisi
Bu projeyle matematiğe ilgili kişilerin bir araya gelerek tanışıp sosyalleşebilecekleri bir ortam oluşturmak istiyoruz. Aynı zamanda bu proje ile toplum bilincinde matematik algısının geliştirmeyi amaçlıyoruz. MPBH’ın duyurusundan sonra çokça derslerin kaydedilmesi ve yayınlanması talebi almıştık fakat MPBH’nın çok kısa bir hazırlık süreci olduğu ve nispeten çok küçük bir ekiple gerçekleştirdiğimiz için bu talebi karşılayamamıştık. Bu seminerleri kaydedip katılamayanlar için mutlaka yayınlayacağız. Bu seminerleri birkaç kategoriye ayırmayı planlıyoruz. Bunlardan biri popüler matematik konuşmaları, bir diğeri de “Matematik ve” konuşmaları. “Matematik ve” konuşmalarında matematikle diğer alanların ilişkisini ortaya koyan konuşmalar olacak. Ayrıca hayatın her alanında yer alan matematiğin, toplumun gözünde kuru hesap olmaktan çıkarak, günlük meseler ile nasıl da ilişkili olduğunun daha gözle görülür bir hal alacağına inanıyoruz. Bu konuşmaların da yeri henüz belli değil fakat bir konuşma belli oldu: “Matematik ve Ekoloji”. Bu konuşma Kasım ayı içerisinde gerçekleşecek.
Bu projedeki hedeflerimiz
- 1 Eylül 2019–30 Haziran 2020 tarihleri arasında 9 seminer düzenlemek,
- seminerlerin doluluk oranında 90% ortalamayı geçmek,
- toplam 1080 öğrenciyi (120×9) ağırlamak,
- videoların 2 hafta içerisinde YouTube’a yüklenmesi,
- videoların ortalama izlenme sayısının 400’ün üzerinde olması.
Gönüllü Başvuruları
MPBH’ın duyuru sürecinden bu zamana kadar birçok kişiden “Biz de bu ekibe dahil olmak istiyoruz, nasıl yardımcı olabiliriz?” talepleri aldık. Bu taleplerin bizi motive etmesinin yanına gelecekte yapacağımız projeleri gerçekleştirme inancımızı da arttırdı. Tabi ekibi büyütürken dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var bu da etkinliklerimizin ve ekibimizin kalitesini ve verimini en üst seviyede tutmak. Bu sebeple geçtiğimiz hafta (13 Ağustos Salı günü) gönüllü başvuru formunu yayınladık. Yaklaşık bir haftalık bir zaman dilimi içerisinde toplam 75 başvuru aldık. Bu gönüllülerin çoğunun matematikle ilgili olmasının yanınında Fizik okuyanlardan da başvuranlar vardı. Şehir dışından da çok fazla başvuru aldığımız (tüm başvuruların yaklaşık 5’te 2’si) için İstanbul dışına çıkmayı hiç düşünmezken Ankara’da etkinlik yapma fikrini düşünmeye başladık.
Tüm gönüllü başvurusu yapanlara gönderdiğim maili aşağıya bırakıyorum.
Merhaba,
Öncelikle Matematiğin Peşinde’ye yaptığınız gönüllü başvurusu için tüm ekip adına teşekkür ediyorum. Birkaç gün içerisinde bir sürü başvuru aldık ve bu ilgiden dolayı çok mutlu olduk. Şu anda planladığımız başvuru formunda da gördüğünüz üzere iki proje var: Seminerler ve hafta sonu dersleri. İki projeyi de öncelikli olarak İstanbul’da (ekibin neredeyse tamamı da İstanbul’da yaşadığı için) gerçekleştirmek istiyoruz. İstanbul dışındaki şehirlerden de birçok başvuru almamız bizi diğer şehirlerde etkinlik düzenleme konusunda motive etse de maalesef yakın zaman içerisinde gerçekleştiremeyeceğiz gibi görünüyor.
İstanbul’daki gönüllülerle yakın zaman içerisinde iletişime geçmeye başlayacağız. Herkesi kabul etmek istiyoruz fakat büyürken de dikkatli olmamız, kontrollü büyümemiz gerekiyor. Etkinliklerimizin kalitesini, organizasyonunu ve verimini en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Bazılarınızdan hemen, bazılarınızdan birkaç ay sonra yardım isteyebiliriz, lütfen gönül koymayın. Etkinliklerimizin ve bu oluşumun duyurulması konusunda hepinizin desteğine ihtiyacımız var ve hep olacak.
İlginize tekrar teşekkür ediyoruz.
Utku Aytaç
Kurucu | Matematiğin Peşinde