“Matematiğin Peşinde” oluşumu üzerine…

yazar:

kategori:

Bu oluşumun kuruluş tarihine 28 Mayıs diyebiliriz. Aslında biraz gecikmiş bir yazı olacak fakat aynı anda 2 projeye başladığımız için ancak fırsat bulabildim.

“Matematiğin Peşinde Bir Hafta” etkinliğiyle ilgili detaylı bir yazı daha yazıp bu hafta içerisinde yayınlayacağım.

Çıkış Noktası ve Amaçlar

Bu oluşumun çıkış noktası o zamanlar ismi henüz belli olmayan Matematiğin Peşinde Bir Hafta etkinliğiydi.

4–5 Mayıs’ta Galatasaray Üniversitesinde İstanbul Matematik Festivalini gerçekleştirdik. Bu festivalin bana Matematiğin Peşinde oluşumu fikrini ortaya atma cesareti verdiğini söyleyebilirim. Bu festivalde 50 kişinin üzerinde gönüllü yer aldı. Festivale 1000 civarında her yaştan insan katıldı. Bu kadar gönüllü ve katılımcı olmasını kimse beklemiyordu.

İstanbul Matematik Festivalinin değerlendirme toplantısını 12 Mayıs’ta yaptık. Bu toplantı öncesi Can Ozan Oğuz ile yazın İstanbul’daki öğrencilere bir haftalık bir matematik kampı yapma fikrini konuştuk. Sonraki iki hafta boyunca eşe dosta bu kamp fikrini anlattık ve ders vermek isteyenlerin derslerini, içeriklerini düşünmelerini istedik. Konuştuğumuz herkes olumlu cevap verdi ve 2 hafta gibi kısa bir sürede ekibin ciddi bir bölümü bir yandan bitirme tezleri ve savunmalarıyla uğraşırken derslerini belirlediler ve içeriklerini hazırlamaya başladılar.

28 Mayıs’taki toplantıda bu ekibin sadece bir haftalık ders verecek bir ekipten ziyade başka projeler de yapmak isteyen bir ekip olduğu konusunda hemfikirdik.

Bir araya geliş sebebimizi kısaca şöyle özetleyebiliriz:

Matematikle ilgili, matematiği öğrenmeyi de paylaşmayı da seven bir topluluğuz. ‘Matematiğin Peşinde’ çatısı altında etkinlikler düzenlemek ve projeler geliştirmek amacıyla toplandık. Matematik eğitimine yeni bir soluk getirmek, öğrencilerin problem çözme, soyut düşünme ve mantıksal çıkarım yapma becerilerini geliştirecek projeler üretmek amacıyla yola çıktık. Ülkemizdeki matematik açlığını giderme konusunda yapılan nadir atılımların yükünü paylaşmak istiyoruz.

Ekip Üyeleri

Ekip üyeleri için doğal olarak tanıdıklarımızla konuştuk. Matematiğin Peşinde Bir Hafta’nın 5 program, 10 ders ve 10 eğitmenlik bir kamp olmasının yeterli olacağını düşünüyorduk. Yazdığımız herkesten olumlu cevap geldiği için bir anda 14 ders ve 7 programa çıktık. Böylece kontenjanı arttırıp daha fazla öğrenci kabul edebildik.

Bundan sonra ne yapacağız?

Bu oluşum ile ilgili düşünmeye başladığım ilk andan itibaren bu ekibin sadece senede 1–2 kamp yapan bir oluşum haline gelmesini istemiyordum. Senede 2 tane 1 haftalık bir kamp çok az öğrenciye dokunabilirdi. İnternet sayesinde artık dünyanın, Türkiye’nin neredeyse her yerinden öğrenciye ulaşabileceğimizi biliyorduk ve bu konuda ülkemizde pek de fazla proje olmadığı ortada.

28 Mayıs’taki toplantıda konuştuğumuz bir diğer konu da Philipp Legner’ın “Geleceğin Ders Kitapları” mottosuyla yarattığı Mathigon’un tercümesiydi. Mathigon interaktif ders anlatımıyla ve geniş matematik yelpazesiyle nefis bir internet sitesi. Hemen 28 Mayıs’ta tercüme yapmak isteyen bir ekip kurup Mathigon’daki derslerin tercümesine başladık. Şu anda 4 dersi tercüme ettik. 5.sini de bu hafta içerisinde göndermeyi planlıyoruz. Mathigon’daki derslerin tamamını 2019 içerisinde Türkçe’ye tercüme etmeyi hedefliyoruz.

Gelecekte yapmak istediğimiz projelerden bazıları:

  • Hafta sonu dersleri
    Kampta yaptığımız derslerin hafta sonu olanı gibi düşünebiliriz. Dersin uzunluğuna göre birkaç hafta boyunca devam edecek hafta sonu bir gün 3 saatlik dersler yapacağız. Böylece kamptaki dersleri eğitim-öğretim yılı içerisinde de vermeye devam edebiliriz..
  • Seminerler
    Matematikle ilgili herkesin, matematik geçmişi gözetmeksizin dinlediğinde anlayabileceği konuşmalar.