Okul ve İş Hayatına Kısa Bir Bakış

Evren hakkındaki en dehşet verici şey onun bize düşman değil, kayıtsız oluşudur fakat bu kayıtsızlıkla uzlaşıp hayatın zorluklarını ölümün sınırları içinde kabul edebilirsek insan türü olarak varlığımız bir anlam ve tatmin sağlayabilir. Karanlık ne kadar derin olursa olsun kendi ışığımızı yaratmalıyız.

Stanley Kubrick

Okul ve İş Hayatına Kısa Bir Bakış

Bu yazıda okul ve iş hayatını karşılaştırırken aklıma bir çırpıda gelenleri kısaca yazmaya çalıştım. Oldukça basit gibi görünse de okulun üstüne oturduğu temelleri derinden düşünmemiz gerektiğini gözler önüne serdiğini düşünüyorum.

Sınav (S)istemi

Okuldaki sistemi hepimiz biliyoruz. Bazı konular anlatılıyor ve onlardan sınav yapıyoruz. Öğrenciler bu sınava tek başlarına giriyor. Yardım alabilecekleri tecrübeli kimse yok, akranı kimse yok. İşin, el tutan ancak kolay kısmını verebilecekleri bir çaylak yok. Oysa iş hayatında takım çalışması ve/veya ustalık-çıraklık önemli. Tek başımıza yapamayacağımız birçok şeyi takımca yapabiliyoruz. Her ne kadar matematikle ilgilensem de “1+1’i 3 yapmak” deyişini çok severim.

Müdürüm Raporun Yüzde 50’si Hazır

Sınavlara girdik hepsinden 50 aldık, hocalar da sözlü de üzmedi bizi, sınıfı geçtik. Başarılıyız! Sınıfı geçen kimseye başarısız diyemeyiz. Ancak iş hayatında müdürünüzün sizden istediği raporun yüzde 50’sini hazırlayıp “Ya müdür bey, yarısını hazırladım, yeter bu kadarı da” veya “verdiğiniz Excel’in yarısını inceledim, sonra da yoruldum, bıraktım” deme şansınız tahmin edersiniz ki yok. Okulda sizi yüzde 50 kurtarır ancak iş hayatında işin tamamını yapmamanıza kimse razı gelmez.

Kitap Açık

Üniversitelerde bile nadiren kitap açık sınav yapılıyor. Beceriyi ölçmekten ziyade bilgiyi ölçüyoruz. Bu önemsiz demiyorum, bilgiyi de ölçmeliyiz elbet ancak beceriyi ölçmeye çalışsak daha hakkaniyetli bir iş yapmış olacağız. Yazılım dünyasında en çok tıklanan sitelerden birisi Stackoverflow ve fazlasıyla da muadili var. Stackoverflow’da yazılımcılar çözemedikleri sorunlarını yazıyorlar, o sorunu daha önce çözmüş veya o alanda daha tecrübeli kişiler bildiklerini, tecrübelerini paylaşıyor; hem de ücretsiz. Yani sadece kitap açık değil, kopya da serbest.