5 Ocak 2019 Cumartesi — Saint-Joseph Fransız Lisesi
Eğitmenler: Gülnur Tiryaki, Laure Larrieu-Lacoste, Utku Aytaç, Yahya Saada.
Kamp Süreci
“İspat Yöntemleri” dersinde öğrencilerin daha önce görmedikleri tümevarım ve olmayana ergi yöntemleri dersin başında onlara anlattık. Sonrasında 22 soruluk bir kağıttaki teorem ve önermeleri ispatlamak için onlara 2,5 saatlik bir kısım kalıyordu. Öğrenciler bireysel ve grup olarak çalışarak bu teorem ve önermeleri ispatlamaya çalıştılar.
“Oyunlar Kuramı” dersinde öğrencilerle sonlu oyunlar oynadık. Bu oyunların nasıl çözümleneceği üzerinde fikir yürüttüler, kendi aralarında bu oyunları oynayarak kazanan stratejiyi bulmaya çalıştılar. Farklı stratejiler bulduklarında ise birbirlerinin stratejilerini çürütmeye çalıştılar. Giderek zorlaşan oyunları öncekilerden örnek alarak çözümlemeye çalıştılar.
“Matematik ne işe yarar?” dersinde öğrenciler matematiğin günlük hayattaki kullanımıyla başladık. İlişkisi olmadığı sanılan alanlardan örneklerle öğrencilere yarım saatlik bir sunum yaptık. Bu sunumun ardından öğrenciler ekiplere ayrılarak edebiyat, felsefe ve müzik alanlarının matematikle ilişkisini araştırıp arkadaşlarına sunum yaptılar.
Kazanımlar
- Pür matematik, uygulamalı matematik ve matematiğin hayatımızda farklı alanlardaki katkıları üzerine çalışarak içerik olarak başlangıç seviyesinde matematiğin farklı alanlarına değindik.
- Öğrenciler bir ekip olarak araştırma yaptılar, karşılarına çıkan teoremin ispatı ve oyunun kazanan stratejisi gibi sorunları beraber çalışarak aşmaya çalıştılar.
- Öğrenciler kısa süre içinde yaptıkları bir araştırma sonunda sunum yaptılar.
Eğitmen Yorumları
- Öğrencilerin sınıfta göründüklerinden daha da yetenekli olduklarını bir kez daha gördük.
- İlgilerini çeken konular sunulduğunda veya bir konu ilgilerini çektiğinde ne kadar üretken olabildiklerine şahit olduk.
- Öğrencilerin motivasyonun öğretmenleri de motive ettiği gerçeğini bir kez daha tecrübe ettik.
- Öğrencilere okulun olduğu bir haftanın cumartesi günü “Size matematikle ilgili bir şeyler anlatmak istiyoruz, okula gelir misiniz?” dediğimizde gelmek isteyen öğrenci sayısının bu denli yüksek olması bizi şaşırttı. Motivasyonlarını kaybetmemeleri için 15 kişi kontenjanla yapmak istediğimiz bu kampın kontenjanını 30’a çıkardık ve 2 grup halinde çalıştık. Bir o kadarını da bir sonrakilerde onlara öncelik vereceğimize söz vererek reddetmek zorunda kaldık.
- Öğrencilerin öğleden sonraki derslerin sonlarına doğru veriminin düştüğünü gördük. Öğlen arasını daha uzun yapmamız gerektiğini gördük, belki bir sonrakinde öğlen arasını bir fiziksel aktivite ile uzatabiliriz.
- İlgili öğrencileri bir odaya topladığınızda birbirlerini motive edip, konsantre olmaları daha kolay oluyor. Herkesin her alana ilgisi olamaz; dolayısıyla belli bir alana özel gönüllü katılımlı etkinlikler, sınıfta yapmaktan çok daha verimli geçiyor.
Hedef: 2. dönemde 2 günlük 2 kamp daha yapmak.