Matematiğin Peşinde’nin 2019’u

yazar:

kategori:

Henüz 6 aylık bir oluşum olsak da birçok projeye başladık ve kalabalık bir ekip haline geldik. 2019’u bitirme vesilesiyle gerçekleştirdiklerimizin bir özetini yapmak istedim. Can Ozan Oğuz ile beraber kurduğumuz bugüne kadar yaklaşık 70 civarında insanın gönüllü olarak görev aldığı, katkı sağladığı Matematiğin Peşinde oluşumunun 1 senelik gibi görünen 7 aylık özeti…

Projeler

Matematiğin Peşinde Bir Hafta

Matematiğin Peşinde oluşumu Matematiğin Peşinde Bir Hafta ile başladı. Kuruluş tarihi olarak için 28 Mayıs 2019’u alabiliriz. Matematiğin Peşinde Bir Hafta’da 14 gönüllü eğitmen bir hafta boyunca İstanbul Saint-Joseph Lisesi’nde günde 3’er saatlik ders verdi. Bu etkinlikte 100 kadar lise öğrencisine dokunduk. Bu etkinliğe üniversite öğrencilerinden, öğretmenlerden ve akademisyenlerden de talep vardı. Etkinliğe 5–6 kişi de gözlemci olarak katıldı. Bir hafta ODTÜ’den Cem Tezer Hoca’nın “Bir Matematikçinin İtirafları” başlıklı sunumuyla son buldu.

Mathigon Derslerinin Tercümesi

Bir haftaya hazırlanırken eğitmen ekibini 28 Mayıs’ta kesinleştirmiştik. Bizi 1.5 aylık bir hazırlık süreci bekliyordu. Bu süreçte eğitmenler kendi derslerini hazırlaması yeterli olacaktı. Bu 1.5 ay içerisinde başka projeler de düşünmeye başladık ve Mathigon’daki derslerin tercümelerine başladık. Şu ana kadar Mathigon’da 5 ders tercüme ettik ve yine Mathigon’da yer alan Matematiğin Zaman Çizelgesini tercüme ettik.

Hafta Sonu Dersleri

Bir hafta sonunda yaptığımız değerlendirme toplantısında bu dersleri öğretim yılı içerisinde de yapabileceğimizi konuşmuştuk. Bu projeye Hafta Sonu Dersleri adını verdik. Bu öğretim yılının ilk dönemi sadece 1 hafta sonu dersi yapabildik: Sayılar Kuramı ve Kodlamayla Problem Çözümleri. Bu derste farklı okullardan 24 öğrenciyle 4 cumartesi boyunca 3’er saatlik ders yaptık. Bu derste öğrenciler hem programlama öğrendiler hem de teorik bilgiyle pratiğin ne kadar iç içe geçtiğini deneyimleme şansı buldular.

Herkes için Matematik Seminerleri

Matematik ile ilgili yetişkinler ve gençler için, matematik ile temas kurabilecekleri yerler/anların azlığı bizi bir seminer dizisi yapma fikrine götürdü. Amacımız toplumda matematik algısını geliştirmek. Matematik ile ilgili, ancak onunla ilişki kurmakta zorlanan gençlerin varlığı, böyle bir ihtiyaç olabileceği duygusu uyandırdı. Bu seminer dizisi için dikkat ettiğimiz birkaç nokta var:

  1. Seminerlerin genel izleyicinin anlayabileceği seminerler olmalı.
  2. Seminerler sonrası mutlaka söyleşi/soru-cevap kısmı olmalı.
  3. Söyleşi kısmında konuşmacıyı bireysel olarak tanıyabileceğimiz, nasıl yollardan geçtiğini öğrenebileceğimiz, deneyimlerini aktarabileceği sorular sormalıyız.

Bu seminerlerdeki amaçlarımızdan birisi de insanların birbirleriyle tanışıp, çevre edinebilecekleri bir etkinlik düzenlemek. Bu amacımızı gerçekleştirdiğimizi söylemek güç fakat böyle tanışma ortamları yaratmak için önümüzdeki günlerde daha çok çabalayacağız.

Bir hafta esnasında birçok kişiden “Katılamıyoruz, video çekin, izleyelim” tadında mesajlar almıştık. Bir hafta için mümkün değildi fakat seminerleri kaydediyoruz ve Pisagor Matematik Evi YouTube kanalında yayınlıyoruz. Şu anda ilk iki seminerimizin (Özer Öztürk ve Can Kozçaz) videoları yayında ve toplam izlenme sayısı yaklaşık 16 bin.

Matematik Bülteni

Haftalık bir bülten hazırlayıp e-posta ile gönderme fikrini ilk defa 15 Kasım’da konuştuk. Ardından gönüllü küçük bir ekiple bu projeye başladık. Fikrin ortaya atılışından bir hafta sonra Matematik Bültenini duyurduk. 2 gün sonra da ilk bülteni gönderdik. Bülteni pazarları saat 10’da gönderiyoruz, böylece insanlar rahatça okuyabilecekleri bir zaman bulabiliyorlar. Bültenin ilk nüshası (yani daha hiç bülten göndermemişken üye olanlar) 249 kişiye gitti. Şu an ise 928 üyemiz var. Arşivi siteden yayınlıyoruz, böylece geç haberdar olduysanız siteden geçmiş nüshalara ulaşabilirsiniz.

Henüz Duyurmadığımız Projemiz #1

Üzerine çalışmaya başladığımız bir projemiz var, bizim açımızdan gayet keyifli ilerliyor. Bir iki aya duyuracağız.

Henüz Duyurmadığımız Projemiz #2

Bu projenin matematik eğitiminin temeline ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyorum.

Ekip

14 kişilik eğitmen ekibiyle çıktığımız yolda nefis bir ilk proje geçirdik. Bu proje hem çok verimli, keyifli hem de çok şaşırtıcı geçti. Beni en şaşırtan olay katılan 100 kadar lise öğrencisinin dörtte birinin şehir dışından, 15 farklı ilden gelmesiydi. Ekibin neredeyse tamamı bu öğretim yılında yeni bir kariyere/hayata başlıyordu. Ülke değiştirenler, lisanstan yüksek lisansa geçenler, yüksek lisanstan doktoraya geçenler…

Gönüllüler

Bu değişim sebebiyle bir organizasyon ekibi kurma kararı aldık. Bugüne kadar toplam 134 gönüllü başvurusu aldık. Herkesin desteğine ihtiyacımız var fakat büyürken de kontrollü büyümeye dikkat etmemiz gerekiyor. Bu sebeple ekibi dikkatlice büyütüyoruz. Şu anda Can Ozan ve ben dahil organizasyon ekibi 17 kişi oldu. Beraber 3 seminer ve 1 hafta sonu dersi gerçekleştirdik.

Lise Elçileri

Liselilere ulaşmak maalesef kolay değil. Ne matematik alanında ne de eğitim alanında ülkemizde herkesin bildiği, takip ettiği bir kurum, kuruluş olmasını geçtim, bir internet sitesi bile yok. Hele liselilerin takip ettiği hiç yok. Dolayısıyla bu zamana kadar ancak tanıdıklarımız aracılığıyla gençlere ulaşabiliyorduk fakat zamanla bu fikir biraz değişti. “Liselilere nasıl ulaşacağımızı yine liseliler bilir” diyerek lise elçisi başvurularını açtık. Başta lise elçilerinden beklentimiz duyuru konusunda bize yardımcı olmaları, Matematiğin Peşinde’den beklentilerini dile getirmeleriydi fakat bu düşünce de zamanla biraz değişti. Daha fazla dahil olmak isteyen, vakti olanlarla beraber çalışmaya karar verdik. 3. seminerimizin organizasyonunu lise elçilerinden beklediğimiz bir şey olmasa da gönüllü olarak görev almak isteyenlerle beraber gerçekleştirdik. Lise elçilerinin fikirlerini ve düşüncelerini önemsiyoruz. Şu anda 29 liseden 34 lise elçimiz var ve onlarla beraber çalışmak bize büyük bir destek sağlıyor.

Teşekkürler

2019 senesinde etkinliklerimiz için bize kapılarını açan

tüm ekip adına teşekkür ederim.